FORSIDE TURNERINGERTERMINLISTEARKIVHISTORIKKOM OSS Fb Søk

HISTORIKK

Noen tilbakeblikk fra klubbens historie

Mandag 27. september 2021

Til minne om Jack Svåren - livsnyter og sjakkspiller

Det var med stor sorg vi i Holmestrand sjakklubb mottok budskapet om Jack Svårens plutselige bortgang etter et veldig kort sykeleie.

Holmestrand sjakklubb ble startet i mars 2010, og Jack var en av de aller første medlemmene i klubben. Han og Hege hadde akkurat flyttet til Holmestrand fra Drammen, og Jack tok fra første stund aktivt del i klubbens virke, også som medlem i klubbens styre.

Jack var en seriøs og habil sjakkspiller med lang erfaring som klubbspiller. Han hadde bl.a. spilt flere år i Drammen Schakklub før han kom til Holmestrand. Jack var en særdeles sosial person, og tok seg alltid godt av nye medlemmer i klubben vår.

Jack ble 78 år gammel, men var ung til sinns. Han nøt livet som pensjonist. Han la stor vekt på at det er en bortkastet pensjonisttilværelse å ikke ligge lenge om morgenen. Og dagen kunne veldig godt starte med en god kopp kaffe med en god bit sjokolade til.

Hans gode humør og trofaste tilstedeværelse vil bli dypt savnet i Holmestrand sjakklubb.

Vi lyser fred over hans minne.

Richard Madsen og Espen Backe


Tirsdag 24. mars 2020

Gratulerer med 10 år! 

I forbindelse med sjakklubbens 10-års jubileum har Richard Madsen, lederen vår gjennom disse årene, skrevet en liten epistel:

I dag er dagen vi for 10 år siden hadde vårt stiftelsesmøte. Espen Backe og jeg hadde tatt et initiativ og fikk med oss tre stykker som hadde vært med i Holmestrand sjakklubb i begynnelsen av 1980-årene. Det var en relativt uformell oppstart. Fra Kretsen møtte Pål Farmen for å hjelpe oss med det formelle og litt praktisk for å komme i gang. Vi avsluttet med en simultan hvor vi alle spilte mot Pål. Så vidt jeg husker vant han alle partiene.

Økonomisk startet vi opp med noen få tusen fra Kretsen, kontingent fra de første medlemmene, og noen sponsormidler. Vi kjøpte noen brett, brikker og klokker av relativt rimelig merke fra Sjakkbutikken i Drammen. Og da hadde vi det vi trengte. Spillestedet var Backergården, i det gamle biblioteket, som vi fikk låne gratis.

Så var vi i gang, bortsett fra at vi hadde vært i gang i en 14 dagers tid allerede for å bli litt kjent. Etter stiftelsesmøte møttes vi noen gangen fram til sommeren. Vi hadde også en presentasjon av klubben i Jarlsberg Avis. Vår første interne turnering var Høstturneringen 2010 med 9 deltakere. Jan Kristiansen vant, Espen Backe ble nummer 2 og Jack Svåren på 3. plass. Siden har vi hatt faste langsjakk-turneringer hver vår og høst med fra 6 til 17 deltakere. 


Onsdag 15. august 2018

Jens overbeviste med IM-napp i Danmark

Jens Ingebretsen, fortsatt bare 14 år, slo til med et kjemperesultat i nylig avsluttede Xtracon Chess Open i Danmark. Med 7 poeng over ti runder og uten tap endte han på en flott 29. plass, hele 105 plasser foran forhåndsrangeringen. Den gode innsatsen mot stort sett langt sterkere spillere førte også til det første tittelnappet (IM). Neste utfordring for Jens er EM for ungdom i Riga fra 19. august, og vi ønsker ham lykke til!

Foto © Ragnar Edvardsen

Les mer om innsatsen til Jens i Jarlsberg Avis eller hos Sjakkfantomet.


Torsdag 14. desember 2017

Nytt sjakkurs våren 2018 for hobbyspillere!

Spiller du sjakk med venner eller på nettet? Ønsker du å øke forståelsen for hva som foregår på brettet?

Vårt nye sjakkurs er tilpasset deg som allerede har spilt noe sjakk, men som har lyst til å bli en bedre sjakkspiller. Du må kunne spillereglene for sjakk, men det er ellers ingen krav til forkunnskaper.

Kurset vil lære deg prinsipper og planlegging av alle spillets faser fra åpningen til sluttspillet.

1. kveld: Åpningsspillet. De viktigste prinsippene for en rask og god utvikling.
2. kveld: Mattsetting. Trening på å kjenne igjen mattbilder og å sette matt med få brikker.
3. kveld: Taktiske temaer. Hvordan vinne materiell ved hjelp av bindinger, gafler, avdekkere osv.
4. kveld: Angrepsspill. Lær om gjennombrudd i sentrum, kongeangrep og angrep på dronningfløyen.
5. kveld: Overgangen til midtspillet. Hvordan planlegge for midtspillet basert på typiske stillinger.
6. kveld: Midtspillet. Hvordan forbedre sin egen stilling og skape svakheter i motstanderens stilling.
7. kveld: Overgangen til sluttspillet. Praktiske råd om når man skal forenkle stillingen og avvikle til sluttspillet.
8. kveld: Sluttspillet. Strategier for vanlige sluttspill som dronning mot bonde, tårn mot tårn og rene bondeoppgjør.

Kurset går over åtte kvelder fra kl. 18.00 til kl. 20.00.

Oppstart: Onsdag 10. januar 2018.

Pris: Kr 400,- for barn/ungdom og kr 600,- for voksne.


Fredag 15. september 2017

EM for ungdom

Jens Ingebretsen ble beste norske spiller i sin klasse (Open U14) under EM for ungdom i Romania. Med 4½ poeng over ni runder ble både plassering og ratingprestasjon omtrent som forventet.

Foto © SjakkTromsø


Torsdag 20. april 2017

TV 2 Fagernes International

Jens Ingebretsen satser videre! I den nylig avsluttede TV 2 Fagernes International deltok han i øverste klasse - den såkalte GM-gruppa. Til tross for at utgangspunktet var som nest lavest ratet i gruppa, klarte Jens å plukke 3 poeng mot sterk motstand, og med en liten ratingframgang.

Foto © Tom Eriksen


Fredag 3. mars 2017

Ny sterk turnering av Jens

Første utgave av Kragerø Resort Chess ble spilt i vinterferieuka, med både stormestre og norgesmestre på startstreken. Mot knallsterk motstand oppnådde Jens Ingebretsen hele 5 av 9 poeng, noe som ga en flott 9. plass og solid framgang i rating.

Foto © Bjørn Berg Johansen

Særlig imponerende var nedsablingen av IM Petter Haugli i 7. runde. Etter bare 21 trekk er det hele over. I sluttstillingen må hvit (Haugli) tape minst en kvalitet, for eksempel: 22 La7 Lxe2 23 Txe2 Sxc3 eller 22 fxe4 Lxe2 23 Txe2 Sxd4. Haugli valgte derfor å gi opp partiet.


Søndag 19. februar 2017

Jens Ingebretsen nordisk mester!

Nordisk mesterskap for ungdom ble spilt i Drammen 17. til 19. februar. Vår egen Jens Ingebretsen var en av 12 spillere som kjempet om medaljene i gruppe D for 12- og 13-åringer. Etter en svært tett batalje var det gledelig nok Jens som stakk av med gullmedaljen. Det måtte kvalitetsberegning til for å skille mellom første- og andreplassen. Vi gratulerer!

Foto © USF/Kristoffer Gressli


Søndag 28. august 2016

EM for ungdom avsluttet

Det gikk litt tråere for Jens med en seier og to tap de tre siste rundene av EM for ungdom. Allikevel ble det en fin plassering med en ratingframgang på 65 poeng!


Mandag 11. januar 2016

Det åpne NM i lyn- og hurtigsjakk

Det åpne NM i lyn- og hurtigsjakk ble spilt i Fredrikstad fra 8. januar til 10. januar 2016. Vår mann var unge Jens Ingebretsen. Lynsjakken ble spilt på fredag. Jens ble plassert i gruppe A sammen med de store gutta, og med en forholdsvis beskjeden poengfangst som resultat. I hurtigsjakken gikk det langt bedre i gruppe B med hele 92 deltakere. Jens kapret en kjempeflott tredjeplass foran en lang rekke høyere ratede spillere.


Onsdag 30. september 2015

EM for ungdom avsluttet

Niende og siste runde for EM for ungdom i Kroatia ble spilt onsdag 30. september. Jens fikk som ventet mye tøff motstand, men gjennomførte en god turnering med 4 poeng og med 64 ekstra ratingpoeng hjem i bagasjen.
Som pappa Odd Einar skriver på vår Facebookside er Jens sliten, men godt fornøyd med egen innsats. Og om fire uker venter nye utfordringer i VM! Bildet under viser den norske delegasjonen, med vår spiller lengst til høyre.


Onsdag 15. juli 2015

Bare nesten for Jens i Landsturneringen

Landsturneringen i sjakk ble ferdigspilt lørdag 11. juli etter en uke med harde dyster ved brettet. Jens Ingebretsen var vårt lokale håp i gruppe miniputt. Til tross for at han var en av forhåndsfavorittene og ledet halvveis, endte det med den litt sure fjerdeplassen. Allikevel godt kjempet og en vel gjennomført turnering av Jens! Pappa Odd Einar deltok også i gruppe 4.

Fra venstre mot høyre: Norgesmester i yngste klasse miniputt ble Julian Munk fra Stavanger med 8 poeng. David Nesse ble nummer 2, mens Afras Mansoor tok tredjeplassen, begge med 7 poeng. Jens Ingebretsen på fjerdeplass et halvt poeng etter.
Foto © Tarjei J. Svensen (www.sjakkbloggen.no)


Mandag 30. mars 2015

Jubileumsturnering 25. mars

Onsdag 25. mars 2015 stilte den nystartede Horten sjakklubb opp på jubileumsfeiringen til Holmestrand sjakklubb. Klubben i Holmestrand hadde sitt stiftelsesmøte 24. mars 2010 og feiret således et femårsjubileum.
Vi lagde til en miniturnering med 15 minutters betenkningstid per spiller. Hvert lag besto av 5 spillere, men i og med at Horten hadde bare 4 deltakere, fikk de låne den Holmestrand-spilleren som bodde nærmest Horten. Det ble Bjørnar. Vi fikk satt opp 3 lag: Et nesten reint Horten-lag, et ungdomslag fra Holmestrand, som for anledningen ble fylt opp med 2 voksenspillere, og til slutt et voksenlag fra Holmestrand sjakklubb.

1. runde
Horten - Holmestrand U 3 - 2
Behrang Tavaddode - Espen Backe 0 - 1
Hilmar Johansen - Jens Ingebretsen 1 - 0
Espen Idås - Kasper Andreassen 1 - 0
Bjørnar Frydenberg - Simon Sletthei Rustad 0 - 1
Robert Hansen - Aleksander Nersveen 1 - 0

2. runde
Holmestrand U - Holmestrand 2½ - 2½
Espen Backe - Jan Kristiansen 1 - 0
Jens Ingebretsen - Bartosz Rominski 0 - 1
Kasper Andreassen - Jack Svåren ½ - ½
Simon Sletthei Rustad - Jan Tore Henriksen 0 - 1
Aleksander Nersveen - Ola Helgesen 1 - 0

3. runde
Holmestrand - Horten 4 - 1
Jan Kristiansen - Behrang Tavaddode 1 - 0
Bartosz Rominski - Hilmar Johansen 1 - 0
Jan Svåren - Espen Idås 1 - 0
Jan Tore Henriksen - Bjørnar Frydenberg 1 - 0
Richard Madsen - Robert Hansen 0 - 1

Sluttresultatet i denne uhøytidelige turneringen ble således:
1. Holmestrand 6½
2. Holmestrand U 4½
3. Horten 4


Mandag 9. februar 2015

Nybegynnerkurs i sjakk!

Holmestrand sjakklubb starter nytt sjakkurs for nybegynnere. Kurset passer like godt for yngre som for godt voksne.
Innholdet for nybegynnerkurset er blant annet grunnleggende sjakkregler, hvordan det er lurt å starte partiet, hvordan sette opp feller og unngå tabber og hvordan sette matt med få brikker.
Oppstart: Onsdag 25. februar 2015.
Omfang: Seks-syv kvelder fra kl. 1800 til kl. 1900.
Kursavgift: Kr 300,- for barn/ungdom. Dette inkluderer kursmateriell samt årskontingent til Holmestrand sjakklubb junior og Vestfold sjakkrets.


Tirsdag 18. november 2014

Bronsje i NM

Vi gratulerer Jens Ingebretsen med en flott tredjeplass i sin gruppe med hele 62 deltakere i NM I SJAKK for barn og ungdom 2014. Vi glemmer heller ikke innsatsen til de to andre Holmestrandjuniorene, Simon Rustad og Aleksander Nersveen, som begge høstet verdifull erfaring som gjør at de vil komme sterkere tilbake ved neste anledning.

Premievinnerne i klasse F: Julian Munk (Stavanger), Afras Mansoor (Søråshøgda) og Jens Ingebretsen (Holmestrand)


Torsdag 6. november 2014

Holdt publikum i sjakk

Les Sjakktreff med Lahlum og Solhjell fra vellykket sjakktreff i biblioteket onsdag kveld. Et "miniintervju" med våre nybakte kretsmestre Aleksander Nersveen og Jens Ingebretsen er også med. (Bilder © Magnus Erlingsen, JA)


Mandag 3. november 2014

Lahlum og Solhjell om sjakk 4. november

Hans Olav Lahlum og Bård Vegard Solhjell kommer på Holmestrand bibliotek tirsdag 4. november kl. 19.00. Og samme uka begynner VM i sjakk, så dette kan være en god innledning til noen hektiske uker. Hans Olav Lahlum blir også i år sentral i formidlingen av begivenheten ut til det norske folk.

Tittelen på evenementet er: Sjakk matt! og presentasjonen lyder:

Stortingsrepresentant Bård Vegar Solhjell har et lidenskapelig forhold til sjakk, og har skrevet ei bok for alle som sitter med ubesvarte spørsmål etter OL og VM. Ingen kan ha unngått å få med seg at også krimforfatter Hans Olav Lahlum er over gjennomsnittet interessert i temaet. Hva er det med sjakkspillet som samler flere og flere mennesker? Har sjakk noe til felles med intrigene i Lahlums bøker? Få svar på dette og få innsikt i sjakkspillets historie, opphav, de store profilene og om sjakk i film, musikk og i politikk.

Arrangementet er for et noe bredere publikum enn oss som har et nært forhold til sjakk. Så det går an å ta med kona og nære venner også. Holmestrand bibliotek ligger i hovedgata i Holmestrand, syd for Shell-stasjonen i byen. Inngang på baksida. Det er gratis inngang og alle er hjertelig velkomne.

Foto © VG TV


Mandag 3. november 2014

Diverse turneringsresultater

Det har vært spilt noen turneringer den siste tiden hvor våre spillere har markert seg

Sandefjord GP ble avholdt 24. til 26. oktober. I gruppe B med 42 deltakere kom Odd Einar Ingebretsen på en flott 4. plass og bestemannspremie i klasse 4 med 4 av 5 poeng. Jens Ingebretsen endte et halvt poeng bak, men fikk bestemannspremie i klasse 5. Jan Kristiansen gjorde også en solid innsats med 3 poeng. I tillegg stilte ny spiller Dag Alveng for Holmestrand.

Lørdag 1. november ble KM for barn og unge arrangert i Larvik. Gledelig nok hadde vi hele fem spillere på startstreken. Vi gratulerer Jens Ingebretsen med delt førsteplass i gruppe E-F (spillere født 2003 og 2004), men Aleksander Nersveen, Emil Jørgensen og Simon Rustad i gruppe B-D (1998-2002) og Jo Ingebretsen i gruppe G (2005) gjorde alle en solid innsats.

Søndag 2. november var det duket for oppstart av seriesjakken. Bortekampen mot Caissa 2 endte dessverre med knepent nederlag.
Jørund Løbach-Jørgensen (1382) - Jan Kristiansen (1339) remis
Svenn Solberg (1204) - Jens E Ingebretsen (1214) 0-1
Kjell Ringstad (1128) - Jan Einar Stanger (976) 1-0
Bjørnar Hilmar-Sollie (-) - Kristoffer Henriksen (783) 1-0


Søndag 14. september 2014

Holmestrand BGP

Til tross for flott høstvær valgte 34 spillere å bruke søndagen innendørs for å delta i vår BGP-turnering.

Klassevinnerne ble:
Kadett: Andreas Skotheim, Tønsberg
Lilleputt: Daniel Bergrud, Tønsberg
Miniputt: Bjørn Robertsen, Moss
Mikroputt: Marius Gøbel, Nordstrand
Våre lokale spillere nådde ikke helt opp denne gang, men var med på å sette sitt preg på et vellykket arrangement.
Fullstendig resultatliste finnes under Turneringsservice.


Lørdag 19. juli 2014

Landsturneringen avsluttet

NM i sjakk ble avsluttet i dag. Jens Ingebretsen gjennomførte en fin turnering i klasse miniputt med 6 av 9 poeng og 91 ekstra ratingpoeng. Dette holdt til en 8. plass i den store klassen. Pappa Odd Einar spilte i klasse 4, men til tross for seier i siste runde mistenker vi at han nok ikke er like fornøyd med sluttresultatet.


Onsdag 9. juli 2014

Holmestrand BGP/UGP 14. september

Vi er nå godkjent som arrangør av turnering i Barnas/Ungdommens Grand Prix-serien (tilsvarende turneringen vi arrangerte på Botne skole høsten 2013).

Alle detaljer er ikke på plass ennå, men arrangementet blir denne gang sannsynligvis gjennomført på biblioteket.

Oppdatert info legges ut når online påmelding er satt opp.


Onsdag 14. mai 2014

Juniormatch mot Tønsberg

Matchen mot Tønsberg ble avgjort over ni bord med ivrige og dyktige spillere på begge sider. Dessverre for hjemmehåpene ble Tønsberg for sterke denne gangen, med seier 7-2 i første runde og 5-4 i andre. Vi kommer tilbake med flere detaljer ved en senere anledning.


Tirsdag 13. mai 2014

Vestfoldmesterskapet 2014

Da var Vestfoldmesterskapet vel i havn, med 19 deltakere intenst konsentrert over to hele dager. Våre lokale spillere bet alle godt fra seg. Jan Kristiansen vant sin klasse, mens Jens Ingebretsen tjente hele 82 ratingpoeng. Richard Madsen fikk også velfortjent ros for godt gjennomført arrangement, så det eneste skår i gleden var at Pål Farmen tok med seg pokalen hjem til Sandefjord, et knapt halvpoeng foran Espen Backe på 2. plass.


Torsdag 27. februar 2014

Landslagssamling for ungdom

Ungdommens sjakkforbund har invitert unge sjakkspillere født 1999 og senere som har markert seg til landslagssamling 24. til 25. mai. Meget gledelig med lokale øyne er at klubbens talentfulle spiller Jens Ingebretsen er tatt ut. Vi gratulerer!


Søndag 5. januar 2014

Nye sjakkurs fra januar 2014

Holmestrand sjakklubb starter tredje sesong av våre sjakkurs over seks kvelder med oppstart onsdag 29. januar. Vi vil denne gangen holde både et nybegynnerkurs og et kurs for de som har spilt litt sjakk tidligere.

Kurs A: Innholdet for nybegynnerkurset er blant annet grunnleggende sjakkregler, hvordan det er lurt å starte partiet, hvordan sette opp feller og unngå tabber og hvordan sette matt med få brikker.

Kurs B: Kurset for de som har spilt litt hjemme eller på nettet passer for dem som ønsker å lære mer om åpninger og elementær taktikk og strategi, slik at man får bedre forståelse av hvordan man skal få brikkene til å samarbeide bedre med hverandre.

Kursavgiften vil være avhengig om man er barn/ungdom eller voksen. For barn/unge vil den ligge på kr 300. Dette inkluderer også kursmateriell (Sjakkskolen 1 eller 2) samt årskontingent til Holmestrand sjakklubb junior og Vestfold sjakkrets, slik at man kan delta på alle klubbkveldene våre utover året.


Tirsdag 3. desember 2013

Flott innsats av Ludvig Koteng

Det gror godt i de yngres rekker! I sjakklubben Dragulfs åpne Bærumsmesterskap sist helg viste Ludvig stor framgang ved å havne på tredjeplass i sin klasse med hele 29 påmeldte. De to første partiene endte remis, mens han vant de neste tre. Vi gratulerer med innsatsen!


Tirsdag 19. november 2013

Jens Ingebretsen sølvvinner i ungdoms-NM

I NM i sjakk for ungdom sist helg gjorde Jens Ingebretsen en strålende innsats ved å bli nummer to i yngste klasse med hele 56 deltakere. Vi må heller ikke glemme vår andre spiller, Ludvig Koteng, som også bet godt fra seg i samme klasse. Klubben gratulerer begge to med flott innsats!

Foto © Bjørn Berg Johansen


Lørdag 21. september 2013

Holmestrand BGP

Da er BGP-turneringen over, og klubben vår har all mulig grunn til å senke skuldrene og gratulere seg selv med vel gjennomført arrangement. Vi fikk til slutt hele 33 deltakere, ikke bare fra egne rekker og andre Vestfoldklubber som Tønsberg, Sandefjord (Caissa) og Larvik, men det kom også sjakkspillende barn fra Moss, Drammen, Modum og Oslo (SK 1911 og OSS).

Ismar og Jens kjempet begge i toppen av sine grupper, men også Daniel, Markus, Emil, Ola Tobias, Håvard og Jo samt Ludvig, som var yngst av alle, fortjener ros for innsatsen.

Stor takk til Espen Andersen fra Moss for kyndig og myndig turneringsledelse. Bidragsytere fra egne rekker var Richard M. og Berit N. for planlegging, til Trude B. for T-skjorter med egen logo, til Jack S. for premier samt for forefallende hjelp før og under arrangementet sammen med Jan Einar S. og Odd Einar I., til Berit og Trude for bevertning og til Espen B. for turneringsservice og annet datanerdisk støtte.

Alle resultatene fra turneringen er nå lagt ut på websidene til Ungdommens sjakkforbund.

Her følger et lite utvalg bilder fra vårt vellykkede arrangement.
Fotograf: Trude Stang Bugge

Turneringsleder Espen Andersen instruerer deltakerne.

Dyp konsentrasjon ved brettene!

Premieutdeling i begynnerklassen

Premieutdeling for mikroputtene

Premieutdeling for miniputtene

Premieutdeling for lilleputtene (og en kadett)


Torsdag 25. juli 2013

SjakkArt 27. juli

Et nytt innslag for de yngre under årets Rockart-festival er "SjakkArt". Dette er ganske enkelt en barnesjakkturnering som klubben vår vil arrangere. Påmelding er fortløpende fra dørene åpner til et kvarter før spillestart kl. 1200. Vi håper på godt oppmøte!


Onsdag 10. juli 2013

Landsturneringen

Landsturneringen på Lillehammer er nylig avsluttet. Klubben vår hadde med en deltaker også i år gjennom Ketil Stephensens deltakelse i gruppe 5. Med tre seire og en remis bet han godt fra seg. Ketil deltok også i fjor. Sprekt gjort, og en spore til etterfølgelse for andre av klubbens medlemmer? Neste års NM blir for øvrig avholdt i Trondheim.


Mandag 8. april 2013

Buskerud vant kretskampen - men god innsats av Holmestrandspillere

Barne- og juniorspillere fra Buskerud, Vestfold og Telemark satte hverandre stevne i Drammen lørdag 6. april, med 20 spillere på hvert kretslag over fire runder. De siste tre årene har dette vært en tradisjon mellom Telemark og Buskerud, men nystartede Vestfold Sjakkrets Ungdom er nå kommet med.

Det meldes om sjakkglede og engasjement, og mye godt spill. Nykommeren Vestfold opparbeidet en solid ledelse halvveis, men Buskerud avsluttet sterkt, og vant til slutt med 42 1/2 poeng, foran Vestfold 39 1/2 og Telemark 37 poeng.

Holmestrand SK junior stilte med fire spillere; Emil, Ismar, Jens og Simon. De gjorde det over gjennomsnittet bra idet de tok 11 av 16 mulige poeng. Vel spilt!


Onsdag 13. mars 2013

Barnas Sjakkdag søndag 10. mars

Nok en utgave av Barnas Sjakkdag ble arrangert i Oslo søndag 10. mars. Holmestrand stilte med hele fire deltakere i de to siste turneringene (Ola Tobias, Hermann, Jens og Jo). I den største turneringen (gruppe springer), med 25 deltakere, klatret Jens Ingebretsen helt til topps på tabellen. Det var også hederlige resultater fra våre andre spillere. Gratulerer med innsatsen!


Tirsdag 8. januar 2013

Kafesjakk 11. januar på Lille Holmestrand


Mandag 10. desember 2012

Barnas sjakkdag 9. desember

Nok en utgave av "Barnas sjakkdag" ble arrangert på Sjakkhuset i Oslo søndag 9. desember. Det ble avholdt tre små turneringer med henholdsvis 32, 39 og 28 deltakere. Holmestrand SKU var som vanlig godt representert - denne gangen med Herman Holtung Paulsen, Jens Ingebrigtsen og Simon Rustad. Gledelig nok bet de godt fra seg - også det nær sagt som vanlig! Resultatlister er lagt ut her.


Søndag 4. november 2012

Resultater fra KM for ungdom

Kretsmesterskapet for ungdom ble arrangert av Larvik sjakklubb lørdag 3. november med hele 28 unge spillere fra fire klubber. Vi fikk ingen klassevinnere, men våre tre deltakere, Jens Ingebretsen, Herman Paulsen og Emil Jørgensen, bet alle godt fra seg, med Jens som beste Holmestrandspiller med fire av seks poeng. Se også resultatlista for gruppe 11 år og yngre.

Vi gratulerer og håper det snart blir nye muligheter for våre lokale spillere til å bryne seg mot utenbys klubbspillere.


Søndag 3. juni 2012

Barnas sjakkdag

Søndag 3. juni var det "barnas sjakkdag" på Sjakkhuset i Oslo. Der kunne barn i alle aldre delta på én eller flere uhøytidelige sjakkturneringer, med premier og sommeroverraskelse til alle. To av våre lovende talenter var med denne søndagen. På bildet kan man skimte Simon Rustad i hvit genser bak til høyre og Jens Ingebretsen bakerst til venstre. Det meldes at begge to hadde noen morsomme stunder ved sjakkbrettet!

Resultatlister er lagt ut her. Jens og Simon deltok både i "Group Løper" og "Group Springer".


Søndag 22. april 2012

Du kan nå støtte Holmestrand sjakklubb i arbeidet vi gjør. Siden man ikke må være medlem av klubben for å kunne gi sin grasrotandel til oss, oppfordrer vi derfor alle om å få med familie og kjente, arbeidskollegaer og andre til å gi sin støtte til oss. Organisasjonsnummeret til klubben vår er 997 932 412.

Fra 1. mars 2009 kan du som spiller hos Norsk Tipping velge ett lag eller en forening som skal motta inntil fem prosent av det beløpet du spiller for. Grasrotandelen er en ordning som gjør at du som spiller selv kan bestemme hvor litt av overskuddet til Norsk Tipping skal gå.

Grasrotandelen gjelder for alle spillene til Norsk Tipping, bortsett fra Flax og Extra. Har du for eksempel spilt for 100 kroner på Lotto, gir Norsk Tipping fem kroner, som går direkte til den mottakeren du selv har knyttet til deg, f.eks. Holmestrand sjakklubb.

Du kan lese mer om Grasrotandelen på sidene til Norsk Tipping.


Torsdag 12. januar 2012

Holmestrand sjakklubbs ungdom stiftet

En stor begivenhet for vår unge klubb fant sted onsdag 11. januar med stiftelsen av egen ungdomsklubb. Berit Nilsen ble valgt til leder for ungdomsklubben dette første krevende året. Herværende enkle blogg vil også fungere som informasjonskanal for ungdomklubben. Mer informasjon om stiftelsen blir lagt ut her senere.


Mandag 14. november 2011

Resultater fra Konnerud SK sin jubileumsturnering

Så har formann Madsen deltatt i en utenbys sjakkturnering igjen. Etter sigende var han ikke helt fornøyd med spillet sitt, men det viktigste er som kjent å delta. Dette til etterretning for oss andre i klubben!? Resultatlistene ligger her.


Mandag 7. november 2011

Seriesjakken - reportasje i Jarlsberg

I forbindelse med at klubben debuterer i seriesjakksystemet hadde Jarlsberg denne lille reportasjen på trykk lørdag 5. november.


Mandag 31. oktober 2011

Sjakkurset - reportasje i Jarlsberg

Onsdag 26. oktober hadde vi besøk fra Jarlsberg avis under sjakkurset.

Reportasjen deres kunne vi lese i avisa lørdag 29. oktober.


Lørdag 12. februar 2011

Reportasje fra Jarlsberg 10. februar

Sjakklubben har hatt besøk av journalist Pål Nordby fra Jarlsberg. Her er hans reportasje:

Kårer klubbmester

Hver onsdag er elleve ivrige medlemmer i Holmestrand sjakk-klubb konsentrerte om brikker og taktikk. En klubbmester skal kåres. Med gårsdagens runde unnagjort er tre av totalt elleve runder i klubbmesterskapet historie. Alle skal spille mot alle før en av de elleve kan kalle seg lokal sjakkmester.

Kommet godt i gang

- Dette er artig. Husk at vi ikke har vært i gang lenger enn siden i mars i fjor, minner klubbens leder Richard Madsen om.

Han kan så langt bokføre 12 medlemmer i klubben, men tror på økt interesse for spillet når flere får øynene opp for at det er en aktiv klubb i Holmestrand. Sjakk-kveldene foregår på biblioteket, og selv om det er en pågående turnering for de nevnte elleve, så er det velkomment med flere spillere.

- Ofte kan det være en som mangler motspiller, og vi både spiller utenom selve turneringen og går gjennom spill for å lære mer om taktikk og smarte trekk, forteller Madsen.

Etterlyser damer

Blant annet er damene etterlyst i klubben.

- Ei har vist interesse for nybegynnerkurs, og det er noe vi skal forsøke å få til etter hvert både for de yngste og voksne, sier Madsen.

- Ta gjerne kontakt, så skal vi ta godt i mot alle uansett ønsker og sjakkferdigheter, sier han.


Søndag 31. oktober 2010

Grunnleggende spilleregler

Under spillkvelden vår 20. oktober minnet Richard om hvor viktig det er å overholde alminnelige regler for opptreden under et turneringsparti. Overtredelse av reglene vil vanligvis medføre tapt parti. Verdt å merke seg er blant annet:

Ethvert trekk skal gjøres med en hånd. Et trekk er ikke ansett som fullført før spilleren også har stanset sin klokke og startet motstanderens klokke. Spilleren må stanse klokken med hånden som utførte trekket. Det er forbudt å holde en finger på eller over klokken.

Hvis spilleren som er i trekket berører en eller flere av sine brikker må spilleren flytte den brikken han først berørte som kan gjøre et lovlig trekk. Dersom en eller flere av motstanderens brikker berøres, må spilleren slå den brikken han først berørte som kan slås. Hvis ingen av de rørte brikkene lar seg flytte eller slå, kan spilleren gjøre et hvilket som helst lovlig trekk.

Et turneringsparti er ifølge FIDEs regler tapt for enhver spiller som kommer til sjakkbrettet etter starttidspunktet.
Under partiets gang er begge spillere pålagt å notere sine egne trekk så vel som motstanderens på riktig måte, trekk for trekk, så tydelig og leselig som mulig og i algebraisk notasjon. Det er forbudt å skrive trekk før de gjøres. Noteringsskjemaet skal være synlig for turneringslederen gjennom hele partiet.

Under spillets gang er det forbudt å benytte seg av noen form for notater, informasjonskilder eller råd, eller å analysere på et annet sjakkbrett. Med mindre spilleren har turneringslederens tillatelse, er det forbudt å ha en mobiltelefon eller andre elektroniske kommunikasjonsmidler i spilleområdet, hvis disse da ikke er fullstendig avslåtte. Hvis det kommer en lyd fra et slikt apparat, skal spilleren dømmes til tap.

Spillere som er ferdige med sine partier, skal betraktes som tilskuere.

Dette var bare et lite utvalg. Norges sjakkforbund har lagt ut det komplette reglementet på sine nettsider.


Mandag 26. april 2010

Reportasje i Jarlsberg avis

Lørdag 24. april fikk vår nyopprettede sjakklubb æren av å bekle hele siste side. Såvidt vi kan se har Jarlsberg ikke lagt ut denne reportasjen på nettsidene sine. Vi har derfor tatt oss den frihet å skanne avissiden og legge den ved her. Vi håper selvfølgelig at lokalsamfunnet kjenner sin besøkelsestid, og at vi får mange nye henvendelser fra folk som er interessert i et parti sjakk i organiserte former. Både nybegynnere og de som har spilt i klubb før er selvfølgelig hjertelig velkomne! Klikk på bildet under for å gjøre det større (og reportasjen lesbar)!


Søndag 18. april 2010

Holmestrand sjakklubb er stiftet!

Holmestrand sjakklubb ser dagens lys etter mange år i dvale! Offisiell stiftelsesdato er 8. mars 2010. Vi er foreløpig ikke så mange, men planlegger rekrutteringstiltak i løpet av våren. Spillested er biblioteket i Backergården, hvor vi møtes annenhver onsdag.

Holmestrand sjakklubb avholdt sitt første årsmøte i biblioteket onsdag 24. mars. Dette møtet fungerte i praksis også som stiftelsesmøte. Til stede var Jan Tore Henriksen, Jan-Einar Stanger, Espen Backe og Richard Madsen. Fra Vestfold sjakkrets møtte leder Pål Farmen.

De viktigste utdragene fra årsmøteprotokollen:

  • Richard Madsen ble valgt til leder for 1 år.
  • Jan Kristiansen ble valgt til kasserer for 1 år.
  • Fastsettelse av årskontingent: kr 260,- for voksne, kr 180,- for ungdom 12-18 år og kr 90,- for barn under 12 år. I tillegg kommer forbundskontingenten på hhv. 400, 200 og 100 kr.
  • Holmestrand sjakklubb melder seg inn i Norges sjakkforbund.


Dagens utfordring